Vitamina D
Vitamina D, o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi) este una din cei 24 de micronutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului.
Vitamina D este generată prin expunerea la soare sau este asimilată prin alimentație. Aceasta devine activă biologic prin transformarea la nivel hepatic și respectiv renal.
Deficitul de vitamina D poate duce la probleme de sănătate, precum sunt cariile dentare, sângerarea gingiilor, dar și la tulburări digestive, ale sistemului imunitar și ale creierului.
Simptomele deficitului de vitamina D sunt adesea vagi și nespecifice precum oboseala, o predspoziție la răceală sau dureri musculare/osoase. Deficitul este de asemenea legat și de depresie. Cu toate acestea, în general este complet asimptomatic.
Foarte multe persoane refuză expunerea la soare din cauza problemelor legate de cancerul de piele. Deseori campaniile pentru sănătate care promovează proceduri stricte de protecție solară pentru prevenirea cancerului de piele, au indus un risc în ceea ce privește deficitul de vitamina D. Este într-adevăr necesar să luăm măsuri de precauție în ceea ce privește expunerea la soare, în special în sezonul de vară, dar întotdeauna găsirea unui echilibru sănătos este cheia.
Cum putem înlocui expunerea la soare și care sunt cele mai bune modalități:
1. Consumul alimentelor bogate în vitamina D precum: somon, ton, sardine, ficat, lapte și iaurt, cereale fortificate, portocale, galbenușul de ou, unele tipuri de ciuperci - acestea conțin peste 100 UI/porție
2. Suplimentarea ei, la sfatul unui specialist
Pentru o bună absorbție este foarte important să nu existe probleme intestinale, boli ale intestinului iritabil sau afecțiuni autoimune. Un alt factor care joacă un rol important în absorbția adecvată sunt cofactorii: vitamina K2, magneziu și zinc.
Factori de risc care duc la deficitul de vitamina D
Persoane cu pielea închisă la culoare. Cu cât pielea este mai închisă la culoare, cu atât este nevoie de mai multă expunere la soare pentru a obține aceeași cantitate de vitamina D ca o persoană cu piele deschisă la culoare
Persoanele care petrec mult timp în interior în timpul zilei
Persoanele care folosesc protecție solară tot timpul
Persoanele cu o vârstă înaintată (peste 50 de ani)
Copiii de până la 2 ani care sunt alăptați și cărora nu li se administrează un supliment de vitamina D. Dacă bebelușul este hrănit numai cu lapte matern și nu i se oferă un supliment de vitamina D, este probabil să aibă un deficit de vitamina D.
Femeile însărcinate
Persoanele cu obezitate
Iar dacă există o afecțiune gastro-intestinală care vă afectează capacitatea de a absorbi grăsimea, este posibil să aveți o absorbție mai mică a vitaminelor liposolubile, cum este și vitamina D.
Doza zilnică recomandată
În timp ce doza zilnică recomandată pentru vitamina D este de aproximativ 600 UI zilnic, ideal pentru persoanele care au deficit se recomandă suplimentarea cu doze de *2 000 UI zilnic sau mai mult, doar la sfatul unui specialist.
În lunile de vară, pielea va produce suficientă vitamină D pentru a menține un nivel bun al acesteia în sânge, DAR DOAR dacă vă expuneți timp de cel puțin 20 de minute pe zi, fără protecție solară, de obicei între orele 10:00 și 14:00, cu o expunere cât mai mare a corpului.
*Doza de 2 000 UI este echivalentul a aproximativ 20 până la 30 de minute de expunere la soare, de trei ori pe săptămână.