Sunt produsele congelate o alegere corectă?

08.01.2021

Majoritatea dintre noi știm că este recomandat să consumăm mai multe fructe, legume și cereale integrale, să consumăm mai puține alimente procesate și să reducem zahărul și grăsimile. Dar cunoștințele nu sunt întotdeauna suficiente pentru a schimba comportamentul.

Multe persoane refuză să meargă spre culoarul cu alimente congelate, crezând că vor întâlni doar alimente procesate, pline de conservanți care sunt mult inferioare produselor proaspete. Deși acest lucru ar fi putut fi adevărat în urmă cu 20 de ani, industria alimentară a parcurs un drum lung și a îmbunătățit acest aspect. 

În plus, există cercetări care sugerează că fructele și legumele congelate pot fi chiar mai sănătoase decât cumpărarea de fructe și legume proaspete. 
Să vedem de ce.

Produse proaspete vs. Produse congelate

Contrar a ceea ce ați putea crede, fructele și legumele congelate pot fi mai hrănitoare, de calitate mai bună și chiar mai ieftine. De asemenea, au o perioadă de valabilitate mai lungă!

De altfel, produsele proaspete găsite la supermarket nu sunt întotdeauna cele de sezon. Un exemplu ar fi merele care sunt în sezon de la mijlocul lunii septembrie până la mijlocul lunii noiembrie. În supermarket puteți cumpăra un măr în orice moment al anului. 

De obicei, fructele sunt culese când sunt ușor necoapte, pulverizate cu o substanță chimică numită 1-metilciclopropenă pentru a încetini maturarea, ceruite și păstrate într-un depozit până când sunt gata pentru a fi expediate spre cumpărare. În doar câteva zile, mărul va începe să-și piardă valoarea nutritivă chiar înainte de a fi despachetat.

Pe de altă parte, fructele și legumele ulterior congelate sunt adesea culese când sunt coapte și congelate imediat pentru a preveni pierderea de nutrienți. Oamenii de știință au suținut acest fapt printr-un studiu care a demonstrat că fructele și legumele congelate aveau cantități de vitamina A și vitamina C mai mari decât aceleași legume și fructe proaspete depozitate.
Cel mai corect din punct de vedere nutrițional pentru a maximiza aportul nutrițional ar fi consumul unui amenstec de alimente proaspete și congelate. În cazul în care alegem să consumăm fructe proaspete, alegem întotdeauna fructele de sezon.

Ce alegem în cazul alimentelor gata preparate congelate?

Pe lângă faptul că multe persoane refuză să cumpere fructe și legume congelate, de cele gata preparate se feresc în totalitate. Se tem că ar conține conservanți, sare și grăsimi. Este adevărat că unele alimente congelate cu siguranță nu sunt benefice pentru sănătate. Ca să putem alege întotdeauna un aliment sănătos verificăm întotdeauna eticheta. Deoarece în ultimii ani au scăzut foarte mult vânzările produselor congelate gata preparate, multe mărci au început să asculte cererea și astfel au creat produse mult mai sănătoase.
După cum am menționat mai sus, pentru a diferenția un produs congelat sănătos de unul mai puțin sănătos, citim întotdeauna eticheta nutrițională.

Ce urmărim când citim eticheta produselor congelate?


  • Numărul de calorii - maxim 400 calorii/porție,Sodiu - 600 miligrame/porție
  • Conținutul de substanțe nutritive: să conțină potasiu, calciu, vitaminele A și D și fier
  • Proteine: mai mult de 15 grame/porție
  • Grăsimi - 20 grame/porție (grăsimi saturate: maxim 5 grame/porție
  • Grăsimi trans: majoritatea companiilor au fost constrânse să nu treacă la ingrediente acest tip de grăsimi, acestea pot avea un impact negativ asupra sănătății inimii. Se pot găsi pe etichetă cu denumirea de ”grăsimi hidrogenate”     
  • Fibre: cel puțin 5g de fibre/porție

Pe etichetă ingredientele sunt afișate în ordine, de la cea mai mare la cea mai mică cantitate, deci acordați cea mai mare atenție primelor denumiri. La finalul listei se vor găsi de obicei conservanții și aditivii.

Alte beneficii:
Economisiți timp, costurile sunt mai mici iar cantitatea este una suficientă (produsele congelate au de obicei o singură porție).