Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă în concediu

23.06.2024

Concediul este un prilej de relaxare, iar singura problema în această perioadă poate fi pofta de dulciuri și băuturi răcoritoare.

Vestea bună este că în vacanță nu există alimente interzise, iar daca totuși se întâmplă să consumați mai mult la o masă, compensați a doua zi cu mai multă mișcare.

Iată câteva sfaturi utile despre mesele de peste zi:

Încercați să nu petreceți concediul în regim all-inclusive, simplul fapt că totul este "gratis" și din abundență vă va determina să mâncați cu mult, peste nevoile voastre.

Mențineți un program de mese și țineți cont că alimentația trebuie să fie cât mai variată, care să conțină carne, cereale integrale, lactate slabe, legume (cat mai multe) și fructe.

Preparatele pe care le alegeți ar trebui să fie ușoare și în același timp hrănitoare: 

Farfuria trebuie să conțină carne sau lactate slabe sau ouă + legume gătite sau crude + carbohidrați (pâine integrală, paste integrale, orez integral, cartof)


  • Se vor respecta cantitățile corecte din farfurie:

¼ din farfurie să conțină proteine (carne sau lactate sau ouă)

¼ din farfurie să conțină carbohidrați (pâine integrală, paste integrale, orez integral, cartof)

½ din farfurie legume și leguminoase

  • Exemple de preparate:

La micul dejun se poate opta pentru ouă, legume, iaurt, cereale integrale

La prânz se poate opta pentru supe cremă, carne cu legume, paste cu legume și carne sau leguminoase

La cină se poate opta pentru salate, pește cu legume

De asemenea se poate opta pentru un sandwich cu carne și legume sau wrap cu carne și legume

Între mese, la nevoie se poate consuma un fruct sau înghețată, care este prin definiție un desert al verii. Varianta la cornet, fără topping-uri, este cea mai sigură din punct de vedere al siluetei.

Pacienții care au deja planurile trimise se pot ghida chiar după acestea, ținând cont de rețetele recomandate.

Nu uitați de hidratare și de mișcare!

Călătorie plăcută!