Reguli simple pentru scăderea în greutate

18.04.2021

Când este vorba despre pierderea în greutate nu cred într-o abordare unică, de aceea recomand pentru fiecare pacient în parte planuri personalizate, pentru că fiecare dintre noi avem un istoric ponderal, o greutate actuală care influențează scăderea și chiar anumite patologii care afectează pierderea în greutate.

Dar ce trebuie să facem atunci când ne dorim o scădere în greutate sau ne dorim un stil de viață sănătos?

Câteva idei generale pe care trebuie sa le stabilim atunci când dorim aceste lucruri.

Ce tip de alimente ar trebui să introducem în planul nostru?

O calorie nu este întotdeauna o calorie. Adică 100 de calorii din bomboane de exemplu nu sunt egale cu 100 de calorii de broccoli, aceste calorii nu au același efect asupra greutății. Este adevărat că toate "caloriile" au aceeaşi cantitate de energie, o calorie având 4,184 jouli de energie. În acest sens, o calorie este într-adevăr o calorie, dar atunci când vine vorba de organism lucrurile nu sunt așa simple. Corpul uman este un sistem biochimic foarte complex, cu procese elaborate ce reglează echilibrul energiei. Alimentele pe care le consumăm pot avea un impact mare asupra proceselor biologice ce le guvernează. Depinde ce şi cât de mult mâncăm.

Consumul de legume: Atunci când ne dorim scădere în greutate, consumul de legume poate fi principala opțiune la care putem apela, îndeosebi legumele fără amidon cum sunt: legume verzi: varza de bruxelles, broccoli, dovlecel, ceapă dar și ardei, ciuperci, roșii.

Un alt element de care trebuie ținut cont sunt mesele, ele trebuie să fie regulate, deoarece ajută la reglarea poftei de mâncare, la o mai bună energie și o funcționare corectă a sistemului digestiv. De preferat ar fi ca micul dejun să fie la ora 7 - 8 dimineața, prânzul la ora 1 - 2 iar cina la ora 6 - 7 seara. Odata ce ne-am educat așa, în timp, senzația de foame o să apară la momentul meseleor, păstrându-se un echilibru.

Macronutrienții pe care trebuie să îi introducem constau în primul rînd în proteine slabe, grăsimi de bună calitate și nu în ultimul rând de carbohihidrați sănătoși cum sunt cerealele integrale, legumele ce conțin amidon, leguminoasele și fructele. Toate acestea conțin vitamine, minerale, probiotice, fibre și antioxidanți, ce trebuie să fie prezenți zilnic în alimentația noastră.

Avem nevoie de asemenea și de o hidratare corespunzătoare, aceasta ajută la o digestie bună și o circulație sănătoasă. Și dacă nu preferați apa simplă, se pot adăuga în apă, lămâie, mentă proaspătă, felii de castravete, ghimbir proaspăt sau bucăți de fructe de sezon.

Și nu în ultimul rând, NU trebuie să recurgeți la înfometare. Multe persoane fie s-au îmbolnăvit, fie au devenit slăbite din punct de vedere fizic, de asemenea au fost afectate emoțional sau social, iar în final și-au recăpătat greutatea (uneori chiar și mai mult). Atunci când dorim să consumăm un aliment preferat, putem să îl introducem în alimentație, o dată la o perioadă, deoarece un stil de viață sănătos nu se referă la reguli stricte.

Un stil de viață sănătos înseamnă echilibru!