Povestea unui pacient

14.05.2023

Pierderea în greutate poate fi relativ ușoară comparativ cu menținerea pe termen lung, care deseori devine un proces dificil pentru multe persoane. În cazul persoanelor cu obezitate, pierderea în greutate este una rapidă urmată uneori de o perioadă în care greutatea se recâștigă progresiv. Obezitatea necesită o atenție clinică continuă, consiliere specifică pentru menținerea greutății, dar și pentru susținerea unui comportament sănătos durabil.

În ultimii ani, la nivel global ne confruntăm cu o "epidemie de obezitate". Creșterea prevalenței obezității a fost reflectată de industrializarea sistemului alimentar care presupune dezvoltarea producției și comercializarea de alimente ieftine procesate. Alimentele au devenit foarte accesibile și puține persoane mai optează pentru gătitul acasă. Sedentarismul, noile ocupații, mesele haotice și stresul, toate acestea tind să ducă la o creștere în greutate.

Consumăm atât de multe alimente procesate, încât atunci când consumăm alimente sănătoase spunem că suntem la dietă.

Comportamentele specifice pierderii în greutate asociate cu succesul pe termen lung includ: auto-monitorizare frecventă și auto-cântărire, consum redus de calorii, mese / gustări mai mici și mai frecvente pe parcursul zilei, activitate fizică crescută, micul dejun constant, mese mai frecvente acasă în comparație cu mesele luate la restaurant și fast-food. Abilitățile și strategiile comportamentale specifice întreținerii greutății construiesc o perspectivă pentru managementul greutății pe termen lung.

Povestea pacientului

Un exemplu concret de pacient este domnul R., pacient de 45 de ani care cântărea inițial 150 de kilograme. În urmă cu 2 ani a scăzut în greutate 50 de kilograme, urmând cu atenție îndrumările și sfaturile din cabinet. Ajungând la un aport caloric de 1800 – 2000 de calorii pe zi și 4 zile de exerciții fizice pe săptămână, acesta continua să slăbească.

De curând a revenit în cabinet pentru examenul anual. A pierdut mult în greutate în urmă cu 2 ani, iar cele 50 de kilograme au fost scăzute cu efort.

Revenind în cabinet a mărturisit că greutatea a început să revină: "Nu știu ce să fac... greutatea continuă să crească. Continui să încerc, dar ceva este în neregulă cu mine. Sunt sigur că metabolismul meu a încetinit din nou. Simt că în fiecare moment al zilei nu pot să nu mă gândesc la mâncare, nu a fost niciodată așa în timp ce continuam să slăbesc. Și oricât de mult aș încerca să mă opresc din mâncat după o porție, pur și simplu nu mă pot opri." Simțindu-se învins, el spune "Nici nu știu ce rost mai are să fac asta în continuare!"

Îi reamintesc că a reușit tot ce și-a propus până de curând, doar că trebuie să continue să lucreze din nou la asta. "Știu că nu este ușor, dar nu vă pot ajuta decât dacă sunteți dispus să vă ajutați singur! Trebuie doar să munciți mai mult și să preluați din nou controlul asupra scăderii în greutate". În speranța de a-l motiva, îi reamintesc cât de greu va fi dacă va recăpăta greutatea inițială și îi transmit că ar fi necesar să se reîntoarcă în cabinetul de cardiologie, deoarece tensiunea a reînceput să crească și va avea nevoie cu siguranță de o nouă medicație.

Oamenii tind să se concentreze pe ceea ce nu au realizat, mai degrabă decât pe ceea ce au realizat deja. Pentru a susține motivația, pacientul trebuie să se focuseze pe obiectivul propus.

Din păcate, multe diete care promovează pierderea inițială în greutate sunt nerealiste pe termen lung. De exemplu, mulți pacienți își propun să facă schimbări mari, prin intermediul unor reguli rigide, cum ar fi evitarea carbohidraților sau recurg chiar la un aport foarte restrictiv de alimente. De multe ori aceste reguli rigide sunt nerealiste și duc în final la renunțarea schimbărilor comportamentale pe termen lung dar și la eșecul gestionării greutății.

Menținerea pe termen lung a greutății este principala provocare a tratamentului obezității.

Tratamentul obezității necesită atenție și sprijin continuu, dar și consiliere specifică pentru menținerea greutății și pentru a îmbunătăți gestionarea greutății pe termen lung.

Pierderea în greutate pe termen lung este semnificativ mai mică decât așteptările pacientului. Cu toate acestea, chiar și scăderi mici în greutate duc la îmbunătățiri clinice ale sănătății și la reducerea factorilor de risc.