Legătura dintre creșterea în greutate și hormoni

24.09.2023

Stresul a fost asociat cu hiperactivitatea axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian, ducând la o sinteză crescută de CRH (hormon eliberator de corticotropina) și secreția acestuia la mărirea hipofizei, dar și cu creșterea secreției de ACTH (hormonul adrenocorticotrop) și implicit a cortizolului.

Atunci când cortizolul are niveluri ridicate timp îndelungat poate crește apetitul pentru alimente de tip ,,fast-food" și cantitatea de țesut adipos cu redistribuție către zona abdominală.

Ce este cortizolul și cum afectează organismul?

Cortizolul este unul dintre numeroșii hormoni care acționează ca mesager chimic.

Deși este denumit în mod obișnuit hormonul stresului datorită rolului său în răspunsul la stres, acesta are o serie de alte funcții importante.

Cortizolul este un hormon steroid important care aparține unei clase de hormoni numit glucocorticoizi. Este produs în glandele suprarenale care se găsesc chiar deasupra rinichilor.

Pe lângă faptul că ajută la răspunsul la stres, celelalte roluri ale acestuia includ:

  • creșterea zahărului din sânge
  • reducerea inflamației
  • suprimarea sistemului imunitar
  • ajută metabolismul nutrienților

În perioadele de stres crescut, cortizolul și adrenalina sunt eliberate din glandele suprarenale. Acest lucru declanșează o creștere a ritmului cardiac și a nivelurilor de energie, pregătind corpul pentru o situație potențial dăunătoare.

Când nivelurile de cortizol rămân crescute, pot apărea următoarele reacții adverse:

  • creștere în greutate
  • tensiune arterială crescută
  • oboseală
  • iritabilitate
  • dificultate de concentrare
  • rezistență la insulină

Când există stres cronic, menținerea unor obiceiuri alimentare sănătoase poate fi dificilă.

Un studiu realizat pe 59 de femei sănătoase a găsit o asociere între nivelurile crescute de cortizol și o creștere a apetitului, care duce la creșterea în greutate.

Nivelurile scăzute pot provoca pierderea în greutate. Așa cum nivelurile ridicate de cortizol pot duce la creșterea în greutate, nivelurile scăzute pot duce la pierderea în greutate în unele cazuri.

Cum să preveniți și să combateți creșterea în greutate din cauza nivelului de cortizol?

Deși pot exista mulți factori de stres care pot contribui la creșterea cortizolului, există mai multe metode eficiente pentru a gestiona nivelul cortizolului și a preveni sau combate creșterea în greutate.

Cel mai important este sa fii activ!

Una dintre principalele modalități de a combate creșterea în greutate este activitatea fizică regulată. Exercițiul regulat a fost asociat cu o reducere a nivelului de stres care permite creșterea rezistenței atunci când apar factorii de stres.

Un studiu realizat pe un număr de 3.425 de participanți care au raportat că mănâncă emoțional a găsit o asociere între nivelul lor de activitate fizică și IMC (indicele de masă corporală).

În plus, exercițiile fizice stimulează eliberarea de endorfine, care sunt substanțe chimice responsabile de fericirea noastră și pot ajuta la gestionarea stresului.

​Care sunt modalitățile prin care funcționarea hormonală poate fi echilibrată, cu excepția medicației?

Obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică și se asociază adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn. Ea este caracterizata printr-un exces de țesut adipos, însă putem exercita un control asupra acestora prin stilul de viață sănătos enumerând câțiva factori de risc pe care îi putem elimina și anume:

  • somnul insuficient, lipsa somnului alterează producția de hormoni regulatori ai apetitului, crescând producția de grelină, un hormon asociat senzației de foame și diminuând concentrația de leptină, hormonul asociat senzației de sațietate.
  • stresul duce la o creștere a concentrației de cortizol de către glandele suprarenale cu rol negativ asupra metabolismelor și creșterea poftei de mâncare. În perioada de stres, organismul suprimă nivelurile de leptină și le crește pe cele de grelină, inhibând senzația de sațietate și crescând pofta de mâncare.
  • alimentația dezechilibrată (hipercalorică), bogată în glucide trebuie evitată și înlocuită cu o dietă bogată în verdețuri, legume, leguminoase, fructe, fibre, carne slabă de pui, pește și vită.
  • exercițiul fizic regula, prin activitate fizică regulată nu numai că putem preveni supraponderea sau obezitatea, dar putem îmbunătăți starea de spirit reducând stările de anxietate, depresie, stres cu rol negativ în obezitate.

Care sunt complicațiile ce pot apărea pe termen lung prin nivelul crescut al hormonilor asociați stresului?

Stresul prelungit, duce la o hipersecreție de cortizol cu toate efectele negative ale acestuia asupra întregului organism. Persoanele care suferă de stres cronic sunt mai expuse riscului de a dezvolta osteoporoză, hipertensiune arterială, obezitate sau depresie deoarece nivelul ridicat de cortizol reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor. Concentrații crescute ale cortizolului timp îndelungat au efecte negative și asupra imunității prin reducerea activității celulelor imunitare.

Stresul cronic poate duce la "mâncatul confortabil". Acest mâncat implică adesea consumul excesiv de alimente care sunt bogate în grăsimi, zahăr și calorii, care la rândul lor, pot duce la creșterea în greutate.