Legătura dintre alimentație și sistemul imunitar

26.01.2021

Este o perioadă în care trebuie să avem grijă de sănătatea noastră mai mult ca oricând și vreau să mă asigur că obțineți cele mai utile informații pentru a vă menține sau îmbunătăți sistemul imunitar.

De aceea în acest articol veți afla ce alimente vă pot sprijini sistemul imunitar și cum contribuie acestea în susținerea lui.

Ce este sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este o rețea complexă de celule și proteine ​​care apără organismul împotriva infecțiilor.

Cum putem să îl îmbunătățim?

În primul rând trebuie să ne asigurăm că alegem un stil de viață sănătos.

Cred că de multe ori ați auzit că trebuie să avem o alimentație echilibrată, să ne menținem o greutate optimă, să facem sport regulat, să avem un somn adecvat, să evităm consumul de alcool și să reducem cantitatea de cafeină și nu în ultimul rând să reducem stresul. 

Dar să vedem de ce? Și cum ne ajută toate acestea în susținerea sitemului imunitar?

În primul rând vreau să menționez principalul factor - stresul, deoarece este prezent zilnic în viața multor persoane. Dar ce este stresul? Este foarte dificil de precizat ce anume ne face să fim stresați și anxioși, deoarece o situație stresantă pentru o persoană nu este neapărat stresantă pentru alta. Acesta poate implica mai mulți factori și poate fi definit ca o reacție a creierului la orice schimbare din viața noastră care necesită atât energia noastră fizică cât și cea mentală și emoțională.

Medicina modernă a ajuns să aprecieze relația strâns legată dintre minte și corp. O mare varietate de boli, inclusiv boli ale stomacului sau chiar bolile de inimă, sunt legate de efectele stresului emoțional, iar oamenii de știință au demonstrat faptul că stresul este principalul factor care afectează sistemul imunitar.

Un alt factor ce influențează negativ sistemul imunitar este deficitul de micronutrienți: în special deficitul de zinc, seleniu, fier, acid folic, dar și de vitamina A, B6, C și E. Atunci când există un deficit de minerale și vitamine, întotdeauna este recomandat să îl corectăm printr-o alimentație adecvată, iar dacă deficitul este unul sever, se recomandă corectarea lui prin suplimente, doar sub îndrumarea unui specialist.

Ce alimente consumăm pentru a avea un sistem imunitar mai puternic?

În alimentația noastră trebuie să avem incluși toți macronutrienții: carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase.

Carbohidrați: în special legume care conțin o cantitate mare de fibre, legume de culoare verde, din acestea vom obține antioxidanți, fitonutrienți, vitamine și minerale importante care susțin sănătatea sistemului imunitar în general. Nu este recomandat să alegem alimente care conțin zaharuri rafinate, deoarece s-a demonstrat că acestea suprimă sistemul imunitar.

Proteine: întotdeauna de bună calitate atât din surse de origine vegetală cât și din surse de origine animală. Proteinele sunt cele care stimulează formarea de anticorpi, repară și construiesc țesuturi care luptă împotriva infecțiilor virale și bacteriene.

Grasimi sănătoase: (ulei de măsline, avocado, nuci și semințe) sunt cele care ne mențin starea de sațietatea pe o perioadă mai lungă, dar în același timp ajută la absobția vitaminelor liposolubile, care joacă de asemenea un rol important în sănătatea sistemului imunitar.

Hidratarea: are un impact mare asupra sănătății, în general. Apa ajută la transportarea oxigenului către celulele corpului, ajută la transportul subtanțelor nutritive în special a vitaminelor solubile, ceea ce duce la un sistem imunitar care funcționează corespunzător.

Exercițiile fizice: s-a demonstrat că 20 de minute de exerciții fizice moderate pot stimula sistemul imunitar, producând un răspuns celular antiinflamator. 

Somnul: adecvat, între 7-8 h, esențial pentru ca organismul nostru să se poată reface și să mențină sistemul imunitar sănătos.

Cu toate acestea, fără o alimentație adecvată, sistemul imunitar este în mod evident privat de componentele necesare pentru a genera un răspuns imun eficient, de asemenea alimentația este importantă pentru susținerea unui sistem imunitar optim care poate reduce riscul de infecții virale.