Diabetul zaharat și sportul de performanță

04.02.2021

Ce este diabetul zaharat de tip 1?

Diabetul zaharat de tip 1 reprezintă distrugerea celulelor beta pancreatice, ducând în final la o hiperglicemie cronică. Persoanele care au diabet zaharat tip 1 necesită administrarea insulinei exogene pentru supraviețuire, pe tot parcursul vieții. Datorită faptului că s-au realizat multe progrese în terapia cu insulină, împreună cu îmbunătățirea aspectelor monitorizării glucozei din sânge, persoanele cu diabet zaharat de tip 1, pot observa îmbunătățiri ale speranței de viață și pot participa la competiții sportive.

Diabetul zaharat tip 1, poate duce în timp la diverse patologii, precum patologiile cardiovasculare, retinopatia, nefropatia, neuropatia diabetică. Cu toate acestea, se poate practica orice activitate fizică cu anumite măsuri de precauție.

Activitatea fizică în rândul persoanelor cu diabet este recomandată și totodată asociată cu multe beneficii importante pentru sănătate.

Beneficiile activității fizice asupra sportivilor cu diabet zaharat tip 1

Activitatea fizică în ceea ce privește sportivii cu diabet zaharat de tip 1, poate ajuta la îndeplinirea a numeroase obiective, cum sunt:

  • creșterea capacității pulmonare
  • controlul glicemic
  • scăderea rezistenței la insulină
  • ameliorarea profilului lipidic
  • reducerea sau întreținerea valorilor tensiunii arteriale
  • pierderea și controlul greutății

În urma unor studii randomizate s-a obervat îmbunătățirea hemoglobinei glicate, a triglicerielor și colesterolului, dar și reducere mortalității de cauză cardiovasculară.

Un avantaj major pe care îl au sportivii de performanță cu diabet zaharat tip 1 este controlul glicemiei dar și controlul greutății. Studiile au demonstrat faptul că toate tipurile de activitate fizică, aerobă sau anaerobă duc de asemenea la scăderea valorilor glicemiei. Exercițiile aerobice au dus la scăderea rezistenței la insulină.

Persoanele cu diabet zaharat tip 1 care au activtate fizică de cel puțin 2 ore pe sâptămână au un risc mediu de a face boli cardiovasculare față de persoanele sedentare, iar persoanele care au activitate fizică de 3 sau 4 ore pe săptămână au redus riscul considerabil.

Antrenamentele de rezistență aduc de asemenea beneficii, principalul avantaj este acela de îmbunătățire a forței musculare, dar și creșterea densității minerale osoase.

Efectele diabetului zaharat asupra performanței sportivilor

Activitatea fizică și sportul din categorii diferite au efecte specifice asupra diabetului zaharat tip 1, fiind în legătură directă atât cu timpul desfășurării cât și cu tipul efortului fizic. De exemplu, mersul sau alergarea ușoară continuă duc la o scădere sigură a nivelului de glucoză în sânge, iar în activități fizice intense sau în alergarea intensă continuă se ajunge la o creștere a nivelului de glucoză în sânge.

În ceea ce privește ajustarea dozei de insulină aceasta se face în funcție de nivelul glucozei în sânge și de tipul de activitate fizică practicată. Majoritatea persoanelor sportive cu diabet zaharat tip 1 necesită 0,5 unități de insulină/kg greutate corporală chiar și atunci când acestea nu sunt active fizic.

Doza de insulină se stabilește și în funcție de tipul activității fizice, de durata activității fizice cât și de frecvența activității fizice.

În cazul hiperglicemiilor, este necesară o doză de insulină înainte de activitatea fizică, pentru a nu afecta performanțele sportive. Suplimentele cu carbohidrați sau alimentația ce conține carbohidrați, se face după activitatea fizică, când glucoza din sânge scade, iar sportivul prezintă hipoglicemie.