Deficitul de fier. Anemia
Deficitul de fier. Cum îl poți trata?
Fierul este un element indispensabil pentru sănătatea tuturor țesuturilor noastre necesar pentru formarea hemoglobinei, a unor enzime, precum și a mioglobinei.
Consumul redus de alimente ce conțin fier sau anumite afecțiuni care împiedică absorbția acestuia duc la deficit, el fiind cea mai frecventă cauză a anemiei.
- Peste 20% dintre femei se confruntă cu deficitul de fier
- Pentru sportivi, lipsa acestui micronutrient poate duce la o scădere a performanței
DE CÂT FIER AVEM NEVOIE?
Copiii de la 6 luni la un an au nevoie de 11 mg de fier pe zi, copiii de la 1 an la 3 ani au nevoie de 7 mg de fier pe zi, iar copiii de la 4 ani la 12 ani, de 10 mg.
Femeile însărcinate au nevoie de minim 30 mg fier pe zi, iar femeile care alăptează 20 mg de fier pe zi.
Femeile aflate în premenopauză ar trebui să consume 15 mg de fier pe zi.
Aportul zilnic recomandat de fier pentru femei după menopauză este de 10 mg.
La bărbați doza zilnică recomandată este de 10 mg.
CARE SUNT SIMPTOMELE DEFICITULUI DE FIER?
Dureri de cap
Insomnie
Dspnee
Oboseală
Stare de amețeală
Dificultate de concentrare
Ten palid

CINE ESTE PREDISPUS LA DEFICITUL DE FIER?
Copiii și femeile au un risc crescut de a dezvolta anemie prin deficit de fier. În cazul femeilor acest lucru se poate datora pierderii de fier în timpul menstruației, dar și din cauza sarcinii și alăptării. În timpul sarcinii, este nevoie de fier matern crescut ca urmare a solicitării fătului și a placentei în creștere, creșterea masei de eritrocite și în al treilea trimestru, extinderea volumului de sânge matern.
Persoanele vegane și vegetariene, persoanele în vârstă, sportivii și cei care au o dietă săracă în fier și vitamina C pot dezvolta de asemenea anemie prin deficit de fier. O altă cauză a deficitului sunt problemele legate de absorbție cum sunt afecțiunile gastrointestinale.
CUM POT TRATA DEFICITUL DE FIER?
Pentru determinarea nivelului de fier se recomandă analizele de sânge, testul pentru sideremie se efectuează pentru măsurarea cantității de fier din sânge în scopul de a verifica în ce măsură acesta este metabolizat în organism.
Tratamentul specific recomandat de medic constă ȋn administrarea de
preparate orale sau parenterale cu fier sau transfuzii, ȋn funcție de
severitatea anemiei, de vârsta gestațională și de factorii asociați. De asemenea o alimentație diversificată va contribui la tratamentul anemiei.
CE ALIMENTE CONȚIN CEL MAI MULT FIER?
O dietă echilibrată, variată este esențială pentru a preveni deficitul de fier. Alimentele conțin cantități diferite de fier, dar gradul în care poate fi absorbit de organism variază în funcție de anumiți factori precum tipul de fier disponibil.
Aproximativ 40% din fierul din carne și pește este fier hem, în timp ce alimentele vegetale conțin fier non-hem. Organismul absoarbe de la 10% până la 20% din fierul disponibil din produsele de origine animală și doar de la 1% până la 5% din fierul din fructe, legume și fructe oleaginoase.
Alimente bogate în fier:
Ficat (15 mg/100 g)
Carne de vită (2 mg/100 g)
Ovăz (5 mg/100 g)
Quinoa (8 mg/100 g)
Linte (8 mg/100 g)
Semințe de dovleac (12 mg/100 g)
Semințe de susan (10 mg/100 g)
Năut (6 mg/100 g)
Spanac (4 mg/100 g)
Ouă (2 mg/100 g)
Curmale uscate (2 mg/100 g)

Absorbția fierului se poate îmbunătăți combinând alimente bogate în fier cu cele bogate în vitamina C.
Substanțele precum polifenolii sau fitații pot inhiba absorbția fierului, acestea pot fi găsite în cafea, ceai negru, anumite leguminoase și cereale. De asemenea calciul din produsele lactate poate inhiba absorbția lui.