Colesterolul și alimentația
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanță lipidică (grasă) produsă în mod natural de către organism. Organismul are nevoie de o anumită cantitate pentru a funcționa corect. Exista 2 tipuri de colesterol:
- Colesterol LDL sau colesterol "rău", este o lipoproteină cu densitate mică ce reprezintă cea mai mare parte a colesterolului din sânge. Este numit colesterol "rău” deoarece excesul său este depozitat pe artere îngreunând astfel circulația sângelui provocând în timp boli cardiovasculare.
- Colesterol HDL sau colesterol "bun" este o lipoproteină cu densitate mare ce este responsabil cu protejarea vaselor de sânge.
Spre deosebire de colesterolul LDL, nivelul colesterolului HDL cu cât este mai ridicat cu atât este mai bine.
Unele studii afirmă faptul că nivelul crescut al colesterolului din sânge poate să scadă și să ajungă la parametri normali într-un interval de timp de 3 - 6 luni, cu ajutorul alimentației și a exercițiilor fizice.
Valori normale:
- Colesterol total: limita până la 200 mg/dL
- HDL: > 60 mg / dL
- LDL: < 100 mg / dL
- Trigliceride: < 150 mg /dL
Atunci când valorile colesterolului sunt ridicate, pacientul este asimptomatic, de aceea este recomandat să se efectueze regulat un set de analize.
Cum trebuie să procedăm în cazul în care colesterolul este mărit?
2 factori importanți de care trebuie să ținem cont: Modificarea obiceiurilor alimentare și exercițiile fizice
Modificarea obiceiurilor alimentare
Efectuarea unor schimbări în stilul de viață este una dintre cele mai importante modalități de scădere a colesterolului și de îmbunătățire a stării generale de sănătate. Se poate reduce nivelul de colesterol cu până la 20% doar prin modificări ale alimentației.
Pentru a ajuta scăderea colesterolului LDL, trebuie reduse grăsimile saturate, iar aportul de fibre trebuie crescut.
Cele mai recomandate diete în cazul colesterolulul crescut sunt: dieta DASH și dieta mediteraneană, ambele diete conținând un aport crescut de fibre și grăsimi sănătoase.
Dieta DASH include: fructe, legume și cereale integrale, lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, proteine precum: pește, carne de pasăre, fasole, grăsimi sănătoase: nuci, semințe, uleiuri vegetale, se recomandă un consum mic de sare, zahăr, alimente procesate și carne roșie
Dieta mediteraneană include: fructe, legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase: nucile și uleiul de măsline, proteine precum: pește și carne de pasăre, o cantitate redusă de sare și înlocuirea ei cu ierburi și condimente.
Exercițiile fizice
Dacă sunteți considerat supraponderal, din punct de vedere medical, șansele de a avea colesterol ridicat, cresc. Este de asemenea important de menționat faptul că persoanele cu o greutate normală pot avea de asemenea nivelul colesterolului ridicat.
Exercițiile cardio pot ajuta să vă mențineți greutatea la un nivel sănătos și de asemenea, pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Mersul pe jos, joggingul, ciclismul și înotul pot ajuta la scăderea colesterolului, mai ales dacă acestea sunt făcute de trei ori pe săptămână sau mai mult.
O altă modalitate prin care valorile colesterolului pot să scadă este alegerea unor suplimente ce conțin ulei de pește, bogate în acizi grași omega 3. Acești acizi pot ajuta de asemenea și la scăderea trigliceridelor.
Un al doilea supliment ce aduce beneficii în acest caz se referă la suplimentele ce conțin usturoi. Studiile au demonstrat faptul că usturoiul ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor din sânge. În locul suplimentelor, se poate opta pentru consumul de usturoi în orice preparat preferat.
Cu toate acestea, atunci când dorim scăderea nivelului de colesterol din sânge, este recomandat ca aceste modificări ale stilului de viață amintite, să fie făcute în mod regulat. Este adevărat că unele persoane sunt programate genetic să producă mai mult colesterol decât altele și este posibil ca în anumite cazuri alimentația și exercițiile fizice să nu fie suficiente. De aceea pe lângă aceste modificări ale stilului de viață este nevoie de un tratament medicamentos. Un nivel al colesterolului foarte ridicat trebuie abordat cu un plan de tratament cât mai curând posibil.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024687/