Alimentație cu efect anti-aging
Pielea este organul cu cea mai mare zonă de contact cu mediul exterior.
Majoritatea dintre noi, în special femeile, cheltuiesc o sumă semnificativă din venituri pe produse cosmetice și medicamente pentru prevenirea îmbătrânirii pielii.
Dar alimentația? Este capabilă să influențeze modul în care pielea nostră îmbătrânește?
Da.
Întotdeauna a existat o conexiune între nutriție și starea de sănătate a pielii. Îmbătrânirea pielii este influențată de două procese, primul proces este cel de îmbătrânire cronoligică care se manifestă atât la nivelul pielii cât și la nivelul organelor interne, iar al doilea proces de îmbătrânire al pielii este cauzat de factori externi, cum sunt expunerea la soare îndelungată, fumatul, poluarea, lipsa de somn, dar și alimentația deficitară.
Cum reducem eficient procesul de îmbătrânire al pielii?
Cel mai eficient mod îl reprezintă prevenirea printr-un stil de viață echilibrat: atât prin alimentație, exerciții fizice cât și îngrijire corporală.
Alimentele bogate în antioxidanți sunt cele care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi (radicalii liberi fiind cei care stau la baza dezvoltării ridurilor, a deteriorării pielii și chiar la apariția cancerului de piele).
Cei mai importanți antioxidanți sunt: carotenoizii, flavonoidele, vitaminele A, C, D și E, acizii grași omega-3 și unele proteine. Toți aceștia au fost denumiți agenți capabili să promoveze sănătatea și frumusețea pielii și îi găsim în fructe, legume și cereale.
Alimentele bogate în antioxidanți sunt: migdalele, afinele, ardeiul gras, legumele cu frunze verzi închise la culoare, căpșunile și roșiile.
Alimentele care conțin vitamina C stimulează și producția de colagen.
Ce este colagenul? Este o proteină compusă din aminoacizi ca prolina, hidroxiprolina, arginina și glicina, care împreună cu elastina (o altă proteină care ajută țesuturile să ajungă la starea inițială imediat după contracție) asigură o funcționalitate optimă a întregului organism, în special al pielii. Datorită colagenului pielea rămâne întinsă și totodată acesta previne apariția celulitei.
Ce alimente stimulează producția naturală de colagen?
- Peștele care are in compoziție acizi grași omega 3
- Semințele
- Oleaginoase (nuci, migdale)
- Citricele
- Legumele (sfecla, ardei, morcov, cartof dulce)
Consumul de apă a fost asociat cu o piele frumoasă și o stare bună în general. Senzația de sete scade odată cu îmbătrânirea și deseori uităm să consumăm o cantitate suficientă de apă, ceea ce ne face vulnerabili la deshidratere. Apa previne apariția ridurilor, iar atunci când celulele pielii nu sunt suficient hidratate, aspectul pielii are de suferit, îmbătrânind mai repede.
Cu toate acestea consumul de fructe și legume poate reprezenta cea mai sănătoasă și sigură metodă pentru a menține o dietă echilibrată și o piele tânără.
Și da, pot să afirm că frumusețea vine din interior!